THASSOS ( TAŞÖZ )

THASSOS (TAŞÖZ) SEYAHATİ


Yaz geldiği zaman benim rotam deniz güneş için hem yakın hem güzel Yunanistan’a çevriliyor, bu sene ki rotamız da THASSOS adası ve HALKİDİKİ, ilk önce Thassos ya da bizim verdiğimiz isim ile Taşöz’den başlayalım.
İki defa bu adaya gitmek için girişimde bulundum ama ikisi de kısmet olmadı, Bir tanesinde koca ada da istediğim tarihte yer kalmamıştı Sakız’a gittik, Diğerinde ise burayı düşünürken tek bir fotoya hayran olup rotayı İyon adalarına çevirmem yüzünden burası yine kaldı. Ama Allahın hakkı 3 dedim ve bu sefer başardım.
Biz Bursa’da yaşadığımız için yol istikametimiz iki farklı rotadan olabiliyor, Çanakkale veya İstanbul. Geçen sene İyon adalarına giderken, Çanakkale yolunu kullanarak İpsala üzerinden geçiş yapmıştık ama bu sefer Edirne de Eski Edirnekari kapıları onaran bir zanaat ustasına da uğrayacağımız için yolumuzu İstanbul, Edirne ve Pazarkule olarak belirledik.
Araç ile Yunanistan yazımda aslında Yunanistan’a araç ile giderken neler gerekli olduğunu detaylı şekilde yazmıştım ama burada da kısacık bahsederek bir giriş yapmış olayım:
  1. Yenilenmiş ehliyetiniz. Daha önce çok kez eski ehliyetle yakın adalara gitsek de biz yenilenmeler başlar başlamaz ehliyetimizi yeniletip işimizi garantiye aldık. Size de tavsiyemdir.
  2. Yeşil Kasko adını verdikleri araç sigortanız. Bunun fiyatları da yaptıracağınız sürelere göre değişiklik gösterse de 45-50 avro gibi bir başlangıç fiyatı var ve minumum 15 günlük oluyor. Ben yeni aldığım fiyatları vereyim; 15 günlük 47 avro, 1 aylık 55 avro, 3 aylık 80 avro olarak yapılıyor.
  3. Tabii ki Schengen vizeleriniz ile bir miktar nakit para. Burası da ada ve televizyonda sıkça dönen ve gerçeği yansıtmayan ‘’vizesiz ada turları’’ reklamları yüzünden sıkça karşılaştığım soru vizesiz bu adaya da gidiliyor mu? sorusunun cevabı net Hayır !! Üstelik burada kapı vizesi de olmuyor lütfen dikkat edin.
  4. Biz daha önce de çok defa farklı adalara kendi aracımız ile geçiş yaptığımız için bizim araç onların sistemlerinde kayıtlı böylece kapıdan sadece evrakları verip plakayı söyleyip geçiş yapabiliyoruz ama ilk defa geçenler için de durum en fazla 5-10 dakikalık kayıt ve evrak kontrolü ile bitiyor. Bu işlemler çoğu blokta anlatılar kadar karışık ve zor değil, bilginiz olsun diye yazdım.

Thassos adasına geçebilmek için Keramotiye ya da Kavala ya gelmeniz gerekiyor, Keramoti için  İpsala kapısından geçerseniz Dedeağaç (Alexsandropolis, ) Gümilcine (Komoniti)  İskeçe (Xhanti) sapaklarından saparak Keramotiye varabiliyorsunuz. Biz bir gece de Edirnede kaldık demiştim o yüzden Pazarkuleden geldiğimiz için Kumçiftliği ve Dimetoka’dan da geçerek Dedeağaçtan başlayan yukarıda ki rotaya ulaştık ve Keromatiye vardık.
Kavala için ise Dedeağaçtan sonra rota aynı bu sefer ama İskeçeden sapmak yerine düz devam edip Kavala’ ya varabilirsiniz. Biz geçen sene Kavala’da konakladığımız için bu rotayı es geçtik. Kavala da konaklayacaklar için Kavala yazımı okuyabilirler.
Kavaladan vapur seferleri Keramotiye göre daha uzun ve yüksek ücretli imiş.
Biz Keramotiden bindiğimiz için araç için 22 avro kişi başı da 4 avro ücret ödeyerek biletlerimizi aldık. Karşıya geçiş yaklaşık 40- 45 dakika sürüyor.

emektar gemide
Emektar yine başka ada yollarında


İpsala Keramoti arası 2-2,5 saat Kapıkule Keramoti arası 3-4 saat sürüyor.
Bu arada kendi aracı ile gitmek istemeyenler için Otobüs, Uçak ve Tur şirketleri de bir alternatif oluşturuyor.

THASSOS:

Coğrafi olarak kuzey Ege’de bulunan ada Yunanistan’ın 12. Büyük adası ve yönetimi Kavala şehrine bağlı. 380 km ‘lik yüz ölçümü ve kısmen virajlı yolları ile bir baştan bir başa 1-2 saat içinde adanın çevresini dolaşabilirsiniz.


feribottan manzara
Feribottan thassos manzarası

Ada Tarihçesi ise şöyle; Ada 1453 İstanbul un fethinden sonra Osmanlı tebasına geçmiş, 1479 yılına kadar Venediklerle devamlı el değiştiren ada yönetimi 1479 yılından sonra Osmanlı egemenliğinde kalmış ve 1820 yılında Kavalalı Mehmet Ali Paşa yönetimine bırakılmış. 1912 yılındaki Balkan savaşlarında ada Yunanlıların olmuş ve Osmanlı yönetimi ada üzerinde son bulmuş.
Adaya Türklerin Taşöz demesinin nedeni ise Adada bulunan ve hala faaliyet gösteren mermer ocakları imiş.

THASSOS KALINACAK YER?

Adayı araştırmaya başladığım zaman herkesin zevkine göre kalınacak farklı destinasyonlar olduğunu gördüm. Burada sizin istekleriniz konaklama yerinizi belirlemenizde öncülük edebiliyor.

LİMENAS:

Keramoti den kalkan feribotların yanaştığı ve daha çok başkenti gibi olan yerleşim yeri yakınlarında çok güzel plajlar mevcut Marble Beach, Limenaki, Glyfoneri, Tartonos sayabileceklerim arasında. Burası limandan dolayı biraz daha dokusunu kaybetmiş gibi duruyor ama bence konaklamak için gayet güzel ve Limandan geri dönüş kolaylığı için seçilebilinir.


yol
Feribottan iniş yolu

limenas
Limenas çarşısı

sahil
Limenas sahili

LİMENERİA:

1 Dünya savaşı sonrası adadaki Çinko çıkarımı hızlandırılmış ve bu yerleşim yeri oluşmuş. Sahil kenarında olmasından dolayı turistik bir yerleşim yeri olarak da ilerlemiş. Yakın mesafesinde güzel plajlara sahip olan bu yerleşim yeri de seçenekleriniz arasında bulunabilir. Burada konaklayacakların kasabanın kalabalığını göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

THEOLOGOS:

Adanın iç kısımlarında yer alan tipik bir yunan köyü Oğlak çevirmesi ile de meşhur. Limeneria ile arası 10 dk. Buranın yerlileri evlerini pansiyona çevirerek turizm katkısı sağlıyorlar, taş evde kalmak isteyenler için keyifli bir alternatif.
Kasabaların kalabalığından uzaklaşmak ve bir tık daha serin bir bölge de kalmak isteyenler için güzel.
tas yollar
Taş Theologos yolları

Biz de konaklamamızı bu köyde yaptık Air bnb üzerinden Pitos Traditional House isimli bir evi kiraladık.





PANAGİA:

Burası da adanın iç kısımlarında yer alan tarihi dokunun korunduğu köylerden diğeri yukarı da dediğim gibi taş evde kalmak isteyenler için alternatif kalınmasa da mutlaka gezilmesi gereken bir yer.
Adanın geçim kaynaklarından bir tanesinin de turizm olduğunu unutmamak ve mutlaka erken rezervasyon yapmak gerektiğini hatırlatayım.

THASSOS ADASI PLAJLARI:

Adanın her yerinde çok sayıda organize olan ya da olmayan plajları mevcut ama en belli başlıcaları:
LA SCALA BEACH, NOTOS BEACH, GİOLA BEACH, ALİKİ BEACH, PRADİCE BEACH, GYOFONERİ BEACH, SALONİKOS BEACH, MARBLE BEACH (Saliara Beach), MAKRYAMMOS BEACH

1.GÜN:

İlk gün illaki bir yol yorgunluğu ve zaman kaybı oluyor bizde otele yerleşmenin ardından kendimizi en yakın plaja attık. Zaten gelmeden önce yaptığım plan bu gün için Potos beach, Notos beach ve Psili Ammos beach bu plajları hem birbirine hem de konakladığımız yere yakın olduğu için seçtim.

POTOS BEACH:

Theologos köyüne 12 km yaklaşık 10 dakika mesafede güzel bir sahil, yakınlarında bulunan konaklama yerleri ile burası da konaklamak için bir alternatif. İsterseniz organize kısmında ya da organize olmayan kısmında güneşlenebilirsiniz


potos
Sahilin akşamüstü halleri

Gündüz saatlerinde oldukça kalabalık
yeme içme kısımları sahile çok yakın

yemeklerde restorantlar oldukça kalabalık 



 NOTOS BEACH:

Küçük ve kalabalık bir plaj, gerçekten çok küçük olduğu için organize olmayan kısmı en fazla 2-3 aileyi alır. Organize kısmında şezlong ve şemsiyeye 2’şer avro ödediğinizde kullanım sağlayabilirsiniz. Bizi kalabalığı ve sıkışıklığı rahatsız ettiği için ödeme yapmamıza rağmen kalamadık.


notos beach
Notos beach

Plaj çok kalabalık oluyor

Deniz başlarda sığ ve sıcaktı ama çok temizdi. Erken gidip en ön şezlonglardan yer bulunursa kalabalık bu kadar etki etmeyebilir.
Sahile inmek için aracınızı bir tık yukarıya park edip patikadan aşağı iniyorsunuz.


Araba ile yol arası

PSİLİ AMMOS:

İnce kum anlamına gelen bu plaj sığ deniz sevmeyenler için ideal, oldukça büyük sahile sahip olduğu için kalabalık olan sahile erken gitmekte fayda var. Sahilin yine organize olan ve olmayan bölümleri mevcut İçecek karşılığında şezlonglardan yararlanabilirsiniz. Erken gidenler araç için yer bulmakta da kolaylık sağlar yoksa otopark karaborsa durumu.


Psili Ammos beach
Psili Ammos plajı

Plaj iki bölümden oluşuyor bir tarafı kayalık diğer tarafı ince kum. Tenha ve ağaç altı sevenler kayalık kısmı tercih etsin diyeyim çünkü diğer taraf daha çok küçük çocuklu ailelerin ve kalabalık sevenlerin tercihi olmuş.


Psili Ammos plajı kayalık kısmı

Kayalık tarafında da şezlong ve şemsiye alternatifi içecek karşılığında kullanıma sunulmuş.
İlk günün günahı olmaz biz yeterince yorulduk. Akşam yemeği yemek ve köyün havasını solumak için Theologos köyüne yani evimize dönüyoruz.
Akşam yemeği için seçimimiz köydeki Latrou taverna oluyor. Kuzu çevirme ve tüm yiyecekler hem kocaman porsiyonlarda hem çok lezzetli idi fiyat olarak da çok uygun.


Kuzu çevirme harika

2.GÜN:

Konaklamayı Airb&b’den yaptığımız için kahvaltı opsiyonu yoktu ama evin tam donanımlı küçük de olsa bir mutfağı olduğu için Türkiye deki alışkanlıklarımızı sürdürüp kahvaltımızı evimizde yaparak 2. Güne hazır bir şekilde yola koyulduk.
Bu günün programı şöyle oluşuyor,  Salonikos beach, Giola Lagunu, Skidia Beach, Aliki beach, olarak sıraladığım plajlardan gidebildiğimiz kadarına gitmek.

SALONİKOS BEACH:

yol tbelasi
Plajın yol giriş tabelası

Burası plaj ve denizin yine çok güzel ve bakir olduğu sahillerden bir tanesi bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi yolunun biraz bozuk olması. Bu sahile inebilmek için aracınızı plajın yakınına park ettikten sonra 2-3 dakikalık bir patika yolu yürümeyi göze almanız gerekiyor. Tabii off road yapabilecek uygun aracınız varsa kökleyin gaza.


Salonikios
Salonikios plajı

Salonikios
Salonikios denizi

Sahildeki büyük ağaçların gölgesi şemsiye ihtiyacınızı  ortadan kaldırsa da içecek karşılığında kullanımınıza sunulmuş çok kullanışlı yatak şeklinde ya da koltuk şeklinde şezlonglar mevcut.


Salonikios plajı

Burada hiç kimse içtiğiniz içeceği kovalamıyor isterseniz alıyorsunuz. Diğer sahillere göre bir tık daha rahatlar.

GİOLA LAGUNE:

Doğa olayları sonucunda oluşmuş güzel bir gölet.

Gkiola
Gkiola girişi

Yol çalışmaları yapıldığı için ulaşmak zahmetli değil, gitmeden önce Aracı ile inemeyenler için shutle görevi gören araçlar mevcut kişi başı 2 avro karşılığında sizi aşağıya indirebiliyor diye okumuştum ama şimdi yollar yapılmış bu hizmet kalkmış, son 120 metre kalana kadar aracınızla inebiliyorsunuz.
Aracınız ile en yakın mesafeye kadar inmek isterseniz sizi masa başında bekleyen park görevlileri karşılıyor, elinize üzerinde aracınızın plakası yazan bir bilet tutuşturuyor ve sizden dönüşte bunu kafede yapacağınız içecek ve yiyecek karşılığında imzalatmanızı istiyor, böylelikle ekstra park ücreti ödemiyorsunuz yani zorunlu içecek satışı.
Biz sonuna kadar gidip biletimizi alıp içecek karşılığında onaylattıktan sonra geri iade ettik ve gördük ki genelde Türk turistler bu oyuna gelmiş diğerleri araçlarını biraz daha yukarıda free park alanlarına bırakmış.







Gölet’e ufak tefek kaylıklardan inerek ulaşıyorsunuz. Denizin hafif dalgalı olduğu günlerde içerideki su gelgitlerle tazelendiği için daha güzel oluyormuş. Ben hafif bulanık olan suya girmeyi tercih etmedim ama kayaların birleşim yerinden muhteşem mavilikte ki denizinde keyif yaptım. Bizim oğlan yüksekliği 8-10 metre olan kayalardan atlamayı sevdi, Gençlik başka bir şey.

THASOS ARHANGELOS MANASTIRI:

Giola beach ile Aliki beach arasında bizim de yolumuzun üzerinde olan, adanın en büyük ve en meşhur manastırı olan bu manastıra uğramadan olmazdı.


arhangelos manastiri
Manastır girişi

manastir
Arhangelos manastırı




Bu manastır kadınlar manastırı olarak da biliniyor. Manastırın hikayesi ise şöyle: Loukas ,Arhangelos Mihal’in isteğine uyarak MS 1100 yılında burada içinde ayazma olan bir kilise yaptırmış söylenenlere göre inançsız Türkler kaynağı temizlemek istemiş. O zaman mucizevi şekilde bu kaynak fışkırmaya başlamış, Günahkarlar ölmüş. Yıllar sonra da yine mucizevi şekilde imparator Nikiforos Votaniatis’in Aynoroz Çarmıha gerilen İsa’nın sağ eline çakılan çivi bu kiliseye ulaşmış. 1974 yılından beri çok sağlam çalışan keşişler ve rahipler manastırın bugünkü halini almasını sağlamış.(Estern Macedonia&thrace)





Manastır yüksek bir tepe de olduğu için harika bir manzaraya da sahip. İçeriye girmeden önce kapıda kadınlara etek erkeklere de pantolon gömlek giydiriyorlar.





ALİKİ BEACH:

Thassos da görülmesi gereken plajlardan bir tanesi. Uzun bir kumsala sahip, Burası kalabalık olduğu için taverna çok ama hizmet kalitesinde zaman zaman aksamalar yaşanabiliyor, Masaya oturduğunda anında hizmet bekleyenlerimiz için sıkıntılı olabilen bu durum alışık olanlarımız için gayet normal.


Aliki
Aliki Plajı

Aliki Plajı

Sahildeki şezlonglardan yediğiniz yemek karşılığında ücretsiz faydalanabiliyorsunuz.
Kalabalık olduğunu göz önünde bulundurmanız gereken bir plaj ya erken ya da geç saatleri tercih etmelisiniz.




Biz Aliki plajının kalabalık olmasından dolayı burayı tercih etmedik ve yolumuzun üzerinde sakin plaj aradık karşımıza Arsanas beach çıktı.

ARSANAS BEACH:

Manastır ile Giola beach arasında yol üzerinde tabelası var, yolu asfalt değil ama araç ile ulaşım sıkıntılı değil, İki kısmı var,Tabeladan içeriye girdiğinizde yolun sağından devam ederseniz büyük sahili olan beache varıyorsunuz bu kısım organize değil. Yolun solundan devam ederseniz de bizim gittiğimiz beach’e geliyorsunuz.


Arsanas plajı

Arsanas plajı

Burası organize ve şık bir de tavernası var. Şezlong ve şemsiye bedeli iki kişi için 5 avro. İçecek karşılığı değil. Sakin güzel deniz harika vakti olanlara tavsiyemdir.





Dün akşam yediğimiz yemeğin tadı damağımızda kalınca biz yine aynı rest gittik ve dün yemediğimiz  lezzetler ile yine damağımızı şenlendirdik. Musakka 10 numara deneyin derim ayrıca burger köfte de çok başarılı.


3.GÜN:

Sabah kahvaltı ve içilen Türk kahvesinin ardından yolumuz uzun olduğu için erkenden yola döküldük. Bu günün rotasında Limenas bölgesi var.
Gidilecek plajlar ise Gyofoneri, La Scla beach ve akşam da yemek ve bölgeyi görmek için Limenas çarşısı.
Gyofeneri’ye giderken yolumuzun üzerindeki Pefkari plajına uğradık,burada dikkatimizi bu taşlar çekti yine bir plajın hemen üzerinde konumlanmış taşlarla kendimizi Outlender dizisi içinde hissettik.


Pefkari taşları




Her birinin üzerinde farklı burçların resmedildiği taşları görmek isterseniz bir mola vermeniz yeterli.



Pefkari plajı

GYOFONERİ BEACH:

Limenas bölgesinde çok kalabalık olmayan yeşillik ile doğanın muhteşem uyum sağladığı güzel bir koy. Tenha koyları sevenler için ideal.hemen üzerinde konumlanmış tavernasında da öğlen yemeği yiyebilirsiniz.


 Gyofoneri beach
Gyofoneri Plajı


Plajda bulunan retaurant çok şık
Deniz ürünleri çok lezzetli

TARTONOS BEACH:

La scla beach gibi organize bir plaj, şezlong, şemsiye, taverna gibi ihtiyaç duyulabilecek her şey mevcut, iki plaj arasında tercih yapılarak birisine ya da kısa kısa ikisine de gidilebilir.

LA SCLA BEACH:

Uzun bir kumsal, organize bir sahil, bungolowlardan tutun da şemsiyelere kadar Alaçatı ve Bodrum beachleri havasında, ben çok alışık olmadığım için bana pek yunan adası plajları gibi gelmedi.


Giriş

Ortada küçük bir havuz mevcut

Plaj kumlu




Giriş için ücret ödemeseniz de şezlong kullanacaksanız kişi başı 10 avro ödeme yapmanız gerekiyor ama bu yaptığınız ödemeyi yine orada ki tavernalarda harcayarak öğlen yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği için Simi restaurant’a rezervasyon yaptırdıktan sonra Limenas çarşısını gezmeye başladık.


Simi restaurant

Güneş, deniz, yemek derken akşam geri dönüş saati geliyor yaklaşık bir saatlik bir yolumuz var .

4.GÜN

Kahvaltı ve kahve içmeden güne başlayamadığımızı anlamışsınız herhalde. Saat 09:30 gibi tekerlekler döner ve yol çıkılır. Bu gün rotamızda Paradice beach ve Golden beach var.
Akşam için de en ünlü tavernalarından olan Karambousa’da İnternet üzerinden yer ayırttırdım. Aradan 1 saat geçti geçmedi telefonum çaldı arayan Yunanistan numarasıydı açtığım zaman Karambousan dan rezervasyonumun teyiti için aramışlardı. Kısa bir konuşmanın ardından rzv netleşti.

PARADİCE BEACH:

Büyük bir koyda incecik kum ve sığ denizden oluşan bu plaj tam çocuklu ailelere uygun. Denizin içerisinde her türlü oyun oynamaya müsait.


Paradice Plajı




Giriş için ücret ödemediğiniz bu plaj en çok gidilenler listesinde yer aldığı için erken gitmekte fayda var.





Şezlong kullanmak isterseniz iki şezlong bir şemsiye 7 avro ödeyebilir ya da kendi şezlong ve şemsiyelerinizi kullanabilirsiniz.




GOLDEN BEACH:

Thassos plajları arasında en meşhur olanlardan bir tanesi. İnce kum ve sığ deniz ikilisinin devam ettiği bir sahil.





Tesis organize bir içecek karşılığında ücretsiz şezlong ve şemsiye kullanabilirsiniz. Ege denizinde olan bir ada için sular tahminimizden ya da geçen sene gittiğimiz yerlerden bir tık daha ılıktı. Benim gibi soğuk deniz sevenler için maalesef hayal kırıklığı.





Akşam yemeği günler önceden rezervasyon yaptırdığım Karambousa restaurantında oradan da eve yolculuk, yorulduk.








5. GÜN

Bu gün ada da son günümüz yarın çıkış ve Halkidikiye yolculuk var. Tabii ki olmazsa olmazımız kahvaltı kahvemizin ardından rota Marble beach ve Makryammos beach üstü panagia köyü ve köydeki meşhur Elani restaurant.

MARBLE BEACH:

Gelmişken turkuaz denizi olduğu söylenen bu plajı da görmeden olmazdı. Aslında geçen sene bu renk denizi çok gördük ve tecrübe ettik. Ve kanaat ettik ki biz bu renk denizi pek sevmedik çünkü dibi berrak değil ama buralara kadar gelmişken görelim dedik sevmezsek uzun kalmayız.
Buranın yolu maalesef bozuk, Kalabalık olduğu düşünülürse erken saatlerde orda olmak akıllıca olur.

MAKRYAMMOS BEACH:

Araştırmaya başladığım zaman ilk burası çıktı karşıma ve burada konaklama fiyatlarına baktım 5 gece için neredeyse benim tüm tatil için ödediğim kadar bir ücret çıktı. Her gün başka başka koylara ve bölgelere gideceğimiz ve taş eve olan tutkum yüzünden burayı eledim ama düşünenler için kesinlikle tavsiye ederim.
Tertemiz deniz doğa iç içe, burası aslında özel bir mülkün içinden geçiyor giriş için ücret alıyorlar kişi başı 3 avro, bu ücrete şezlong dahil değil, araç için de otopark ücreti ödüyorsunuz.
Ama gitmişken buraya da uğramadan dönmeyin.
Akşam yemek için Panagia köyüne yemeğe gitmek üzere yola çıkıyoruz. Elani taverna isimli restaurantayız son gecemizde.

THASSOSTA NERDE NE YENİR:

Gittiğimiz restaurantları günlerin sonunda yazdığım için tekrara düşmek istemiyorum ve yazmıyorum ama adaya geldiğinizde Oğlak yemeden, Cacikiye ekmek katık etmeden, Kalamarı, karidesi gömmeden, Mitos ya da Alfa birasını içmeden dönmek azıcık eksik kalmışlık olur.

THASSOSTA NE ALINIR:

Can cağazım avro olmuş 7₺, avro bu kadar çıldırmamışken alışveriş daha makul rakamlarla çözülebiliyordu ama şimdi bence yiyin, için israf etmeyin politikasından giderek mümkünse hiçbir şey almadan geri dönün. Ama illa alacaksanız gümrükten geçirebilecek kadar uzo alın, peynir alın, hala magnet topluyorsanız en ucuzu 3 avro olmuş olan magnet alın valla bence yeter.
Kısım olan Thassos kısmı burada sona erse de yarın sabah kahvaltının ardından Limenasa gidip Keramoti feribotuyla karşıya geçtikten sonra Halkidiki’ye doğru yolculuk devam edecek. Biz gemiye binmeden önce daha Limenas çarşısını gezerken gözümüze kestirdiğimiz FABRİCA  pizzacı da yemek yiyerek devam etmek istedik odun fırınıda pişmiş bu harika pizzaları yemeden dönmeyiz sizde.


Fabrica pizza




 Ve  bizimle birlikte devam etmek isterseniz buyurun Halkidiki yazıma…. Bu kısım için de yorum yapmayı unutmayın lütfen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder